Už naklíčené rostlinky se dají konzumovat

Mnohdy sejeme do nádob v bytech nejrůznější druhy zeleniny, které pak přesazujeme do země nebo do truhlíků. Často se nám stává, že setí je příliš husté, a tak vyklíčené rostlinky protrháváme a přebytky vyhodíme. Není to však nutné. Dají se totiž velmi dobře zužitkovat.

řeřicha setá


Skvělý jarní detox


Mladé klíčky obsahuji řadu zdraví prospěšných enzymů a vitamínů, dodají našemu tělu také energii. Využití naklíčených rostlinek je tedy, zejména v jarním období, velmi vhodné pro detoxikační kůru organismu. Obsahují velké množství bílkovin, sacharidů a vitamínů, bohaté jsou také na vlákninu a v případě, kdy je necháme více vyrůst, obohatí se o zdraví prospěšný chlorofyl. Jsou tedy jakousi miniaturní náloží zdraví, která našemu tělu může velmi prospět. Zbaví ho usazených škodlivých látek a současně tvoří obranyschopnost.


Jak na to?


Vesměs všichni znají naklíčenou řeřichu, vypěstovat se dá však v podstatě cokoliv. Výborné jsou například klíčky z brokolice, cizrny, nebo fazolek mungo.
bylinky v truhlíku


Postup, jak si podomácku zajistit přísun zdraví prospěšných látek, je opravdu jednoduchý. Stačí propláchnutá semínka na 24 hodin namočit do vody a nechat je následně stát třeba na plastovém sítku, pod nímž bude miska s trochou vody. Semínka však nesmí být ve vodě ponořená. Sítko přikryjeme pokličkou a necháme je ve tmě a teple odpočívat. Čím tepleji jim bude, tím rychleji vyklíčí. Denně pak dvakrát proplachujeme vlažnou vodou.


K vyklíčení dojde zhruba za dva až čtyři dny, ke sklizni pak můžeme přistoupit zhruba po týdnu.


Každá rostlina klíčí jinak, takže někdy si počkáme o pár dnů déle, jindy bude dříve. Z klíčků můžeme připravit salát, přimíchat je do různých pokrmů, dělat pomazánky, kaše, omáčky nebo také velmi oblíbené smoothie, které lze smíchat třeba s různými druhy ovoce či zeleninou.


Předpěstování klíčků je velmi rychlé a jednoduché, často utrácíme za zeleninu a ovoce, které neobsahují žádné vitamíny, spoustu peněz. Zkusme to tentokrát jinak a za zlomkovou cenu.

Už naklíčené rostlinky se dají konzumovat
Ohodnoťte příspěvek